14e Kippetje sluit deuren

UPDATE vrijdag 12 augustus 2011 : 14e Kippetje opent na 5 jaar haar deurtjes weer!

In 2006 hebben Rob Bary en ik na 8 jaar en 9 maanden besloten om de deurtjes van het 14e Kippetje te sluiten. Het was een bijzondere en leerzame tijd, met veel ups en downs. Het 14e Kippetje was één van Nederlands eerste communities en mocht zich lange tijd Nederlands langst bestaande community noemen. In 1998 is de site gerealiseerd als ondersteunend promotiemiddel voor de film Het 14e Kippetje.

Beste Nederlandse Film site
Tijdens het Nederlands Film Festival 1998 werd voor de tweede keer Het Gouden Oormerk uitgereikt. De prijs is bestemd voor de beste Nederlandse Website die geheel of grotendeels is gewijd aan filminformatie. De jury beoordeelde de genomineerde sites op aspecten als informatiegehalte, vormgeving, interactiviteit en innovatie. De winnaar: www.14ekippetje.nl (ruim 1100 bezoekers per dag en 1100 ‘vaste bewoners’) draagt volgens het juryrapport bij aan het imago van de gelijknamige film en daarmee aan het sitmuleren van het bezoekersaantal.

Community in opstand
Medio 1999 liepen de bandbreedte kosten zo hoog dat ‘onze baas’ Hollandse Communicatie Maatschap ons verzocht om de stekker uit de site te trekken. We hebben het probleem voorgelegd aan de leden van 14e kippetje en deze hebben destijds de koppen bij elkaar gestoken en ervoor gezorgd dat er sponsoren gezocht werden. Via deze actie kwamen we in contact met Heineken die de community gedurende twee jaren heeft gesponsord.

Vrijwillige bijdrages
Nadat Heineken het sponsorcontract had opgezegd hebben de leden de kosten van de site op zich genomen door elke maand een vrijwillige bijdrage op mijn rekening te storten. Ook hebben een aantal leden waaronder ‘Koele Peer’ aangeboden om de technische storingen waarmee we af en toe te maken hadden te verhelpen en daar waar mogelijk de site uit te breiden met nieuwe functionaliteiten.

Lustrum
Vijf jaar na opening werd gedurende het Film Festival de film ‘Het 14e Kippetje’ door RTL5 op TV uitgezonden. Voor diverse partijen aanleiding om een leuk artikel over 14e Kippetje te publiceren. Het 14e Kippetje is altijd een compacte kleine community geweest van een paar duizend leden die elkaar goed kenden. Een grote groep van de leden zagen elkaar jaarlijks (ritje naar de Efteling) en er zijn zelf 3 huwelijken uit de Kip ontstaan. De community bleek goed beheersbaar, echter de vaste kern van de community wilden nieuwe kippetjes nog wel eens wegjagen.

Know How
Gedurende meer dan 8 jaar hebben Rob en ik erg veel ervaring opgedaan in het onderhouden van een community. Helaas is de techniek achter de site zo verouderd dat deze volledig opnieuw gebouwd moet worden. Zowel Rob als ik zijn momenteel druk doende met onze eigen initiatieven en hebben daarom besloten om de site te sluiten.

Interview Rob en Joe
Computer Totaal heeft ons in 2006 uitgenodigd om iets te vertellen over onze ervaring op het gebied van community building. Dit interview is op een DVD bij het december-magazine gesloten. Bekijk het interview:

Communities – demakers door dutchjingles