Levert Social Media geld op?

Deze vraag wordt regelmatig gesteld door Marketing managers wanneer het over Social Media gaat. Vaak zijn dit traditionele marketeers gespecialiseerd in traditionele (veelal offline) media.

Levert die Tv-commercial, radio campagne of advertenties in vakbladen dan geld op, zou ik als tegenvraag willen deponeren. De inzet van social media is in ieder geval goed meetbaar in tegenstelling tot de (meeste) offline middelen die worden ingezet t.b.v. branding, promotie en sales.

Door een slimme inzet van social media is direct meetbaar hoeveel exposure (branding) er gescoord is, hoeveel contacten dit heeft opgeleverd, hoeveel leads het opleverde en producten er verkocht zijn (indien men b.v. een e-kortingscoupon heeft verspreid via social networks). Ook een simpele FAQ (meest gestelde vragen) kan het aantal telefoongesprekken dat uw medewerker met klanten voert verminderen en direct geld opleveren.

Een ander voordeel van social media is het feit dat er met veel minder budget en dus investering gebruik gemaakt kan worden van bestaande kanalen. Het is niet nodig om te investeren in dure Tv-commercial, radio spot of advertenties (en vergeet de zendtijd/plaatsing van advertentie niet). Het videomateriaal dat beschikbaar is (dit hoeft niet eens professioneel te zijn) kan eenvoudig op YouTube geplaatst worden, hetzelfde geldt voor foto’s doorplaatsen op Flickr etc.

Ik ben ervan overtuigd dat social media voor elk type bedrijf (klein, groot en branche onafhankelijk) een zeer interessant medium is dat geld kan opleveren. Het is echter belangrijk om de inzet van social media af te stemmen op het bedrijf en het type business dat dit bedrijf levert.

Deze blogpost zal regelmatig worden geupdate met cases van kleine en grote bedrijven die social media succesvol weten in te zetten.