De aantrekkingskracht van een virtueel hok

Wat leuk kan het Googlen van je eigen naam af en toe zijn! Kom ik net een blogpost van mezelf tegen uit 2008 over 14e Kippetje. Zo grappig om dit terug te lezen terwijl we net een Facebook pagina hebben geopend om na te gaan of we de kippen weer in een hok kunnen krijgen. 14e Kippetje was eigenlijk voorloper Facebook als je de post leest ;-). Met veel minder leden dan Facebook tegenwoordig heeft hebben we in 1998 al geëxperimenteerd met Social Media.

Om ook deze content op mijn eigen plek te verzamelen hier een copy van het bericht (bron: Second Sight):

De website 14e Kippetje is de langst bestaande Virtuele Community van Nederland. In 1998 is de site ontwikkeld en gelanceerd ter promotionele ondersteuning van de film Het 14e Kippetje. Inmiddels bestaat de site al zeven jaar.

Bezoekers van de site worden geprikkeld om actief te participeren en interactie met elkaar aan te gaan. Leden van de site hebben een eigen stekkie, de woonkamer, die ze zelf kunnen inrichten door eigen content aan de site te linken. Men kan elkaars woonkamer bezoeken en afhankelijk of de bewoner dit toestaat mag men content (foto’s en/of teksten) in andermans woonkamer achterlaten.

Leden worden gestimuleerd om mee te spelen met diverse competities waarbij men wordt opgeroepen om foto’s, E-cards, virtuele bloemetjes en ander grafisch materiaal te ontwikkelen en in te sturen ten behoeve van wekelijkse of maandelijkse verkiezingen. Via ‘communicatietools’ zoals forums, chat’s en postsystemen kunnen leden live met elkaar communiceren of via de site met elkaar in contact treden. De site heeft gemiddeld een paar duizend actieve leden die minimaal drie keer per week inloggen en gedurende 15 minuten op de site verblijven. Leden betalen een vrijwillige bijdrage ten behoeve van het bekostigen van serverruimte en bandbreedte.

Er is geen redactie nodig om de site te onderhouden, de redactie zijn de leden zelf. De site wordt zelfs uitgebouwd door leden die eigen ontwikkelde applicaties koppelen aan de website. De site heeft nog altijd een grote aantrekkingskracht, vooral omdat de bezoekers – die zichzelf ‘kippetjes’ en ‘haantjes’ noemen – voortdurend zelf de inhoud van ‘hun’ site kunnen bepalen. Enkele jaren geleden is zelfs een complete community van een concurrerende website (Cityonline van Maurice de Hond) en masse overgestapt naar 14e kippetje.nl.

Joyce Oude Elferink is verbonden aan NjoyLIVE.biz en is projectleider van 14e kippetje.nl. Het webadres van 14e kippetje is: www.14ekippetje.nl

Door Joyce-Oude-Elferink | 15-8 2008 om 08:01