Wie kent de werknemer beter? Facebook, Google of de werkgever?

26 September j.l was er een interessante aflevering van Tegenlicht over hoe het internet, social media en mobiele apps de wereld veranderd. Een onderwerp dat ook mij bezighoudt.

Ik stoor me al enige tijd aan de wijze waarop Google en Facebook bezig zijn met het verzamelen van data door van alles aan elkaar te koppelen. De informatie die je via Google (search, gmail, alerts, youtube etc) en Facebook deelt wordt zo gedetailleerd mogelijk geanalyseerd om dit commercieel in te zetten. Facebook doet momenteel erg zijn best om nog meer informatie over jou te verzamelen. Je kunt tegenwoordig lijstjes maken en dus Facebook wegwijs maken wie je vrienden zijn, collega´s, sportmaatjes etc.

Veel mensen, ook collega´s van mij, delen hun huidige werkgever met Facebook. Men kan ook aangeven dat ik collega ben, dan krijg ik een verzoek van Facebook of ik gekoppeld wil worden. Maar wil ik wel dat Facebook mijn huidige werkgever kent? Ik heb mijn hobby’s niet gedeeld, Facebook kent mijn favoriete muziek niet, ik plaats steeds minder links of like pagina´s etc. Bepaalde invulvelden vul ik bewust niet in.

Wel deel ik mobiele foto´s, leuke youtube filmpjes, sommige tweets en reacties op berichten van anderen. Met een slimme analyse tool is het voor Facebook vast en zeker mogelijk om commercie te bieden die past op mijn profiel.

Facebook weet in ieder geval meer van me dan mijn werkgever zoals:

  • waar ik op bepaalde momenten ben (foursquare)
  • wat ik op dat moment doe
  • wat ik op andere momenten doe
  • wat me bezig houdt (sociallearning)
  • wie mijn zusje en nichtje is
  • welke andere mensen ik ken
  • hoe ik reageer op berichten van anderen
  • etc

Google manipuleert me vooralsnog op een andere manier. Privé doordat men de zoekresultaten manipuleert obv de plek van waaruit ik internet. Ik krijg in Kampen andere zoekresultaten te zien dan als ik vanuit Weesp een zoekopdracht plaats. Ook krijg ik andere zoekresultaten te zien als ik ingelogd ben op Google dan dat ik krijg als ik niet ben ingelogd.

Uiteraard weet mijn werkgever veel meer over mij via Google dan via Facebook mogelijk is. Google heeft al een aantal pogingen gedaan om een social network zoals Facebook op te tuigen zodat men net zoals Facebook de gebruikersprofielen kan verrijken met informatie die ´tussen vrienden´ wordt uitgewisseld. Google + is het nieuwe experiment van Google waarbij in betafase al duidelijk is dat ze alles aan elkaar willen knopen. Privé en zakelijk!

Facebook en Google kennen mij in ieder geval beter dan mijn werkgever. Zij houden bij wat ik op het web uitspook, daar heeft mijn werkgever (nog) geen tijd voor.