Social Media en je dood

Gisteren leerde ik @wasmuts kennen. Ik kende haar niet, maar omdat mijn tijdlijn vol liep met geschrokken tweets heb ik haar toch een beetje leren kennen. Ze heette Petra en is helaas overleden na een pijnlijke strijd.

Ze heeft indruk gemaakt op veel tweeps die ik volg en nadat ik haar virtueel heb leren kennen ook op mij. Dit was haar laatste tweet:

Hier, hier en hier staan een aantal mooie gedichten geschreven door mensen die haar beter kennen dan ik.

RIP @wasmuts

Hoe ga je als nabestaanden eigenlijk om met internet en met name Social Media? Google je op wasmuts dan zijn er meer dan 8000 resultaten. Zoals te zien zijn er veel sites die gegevens van Twitter pikken en hiermee een nieuwe site optuigen. Bekend voor de mensen die op Social Media actief zijn en hun naam regelmatig googelen.

@Wasmuts aka djP is redelijk anoniem gebleven. Ben je met je eigen naam actief op Social Media? Dan ben je na je dood nog  lang aanwezig op internet.

Een paar jaar terug kreeg ik het idee dat je dit eigenlijk voor je dood zou moeten kunnen regelen. Dus heb ik destijds dodemansknop.nl vastgelegd. Met het idee om een website te bouwen waar je je toegangsgegevens tot websites & Social Media kunt achterlaten en aan kunt geven wat men met je gegevens op het internet moet doen. Een virtueel testament die je gedurende je leven kunt updaten!

De site bestaat helaas nog niet, maar als iemand met dit idee aan de slag wil hoor ik het graag!

Update 19-10-2011: Nu.nl Nederlanders willen social media verwijderen na hun dood
Update 19-10-2011: marketingfacts over social media na je dood
Update 25-10-2011: Bibliotheek Rotterdam besteed aandacht aan social media testament