Facebook vrienden spam

Regelmatig blog ik over het spam gedrag van Facebook en sinds deze week blijkt dat je met een like niet alleen gebruikt wordt in advertenties die in de rechter balk getoond worden. Een like betekent tegenwoordig dat je toestemming geeft dat je gebruikt mag worden in advertenties die op de tijdlijn van je Facebook vrienden geplaatst wordt.

En deze advertenties nemen nogal wat cm2 van mijn beeldscherm in gebruik zoals te zien is:

Ik begrijp de online marketeers die adverteren op “de vrienden van je vriend” niet. Adverteren op vrienden betekent dat als jij een bedrijf/merk liked dit bedrijf/merk jouw foto mag gebruiken in advertenties op – naar blijkt nu – de tijdlijn van je vrienden. De enige optie die je hebt is het unliken van de adverteerder/merk om hier vanaf te komen. Dit lijkt me niet gewenst als online marketeer. Focus op het behouden van je vrienden lijkt me veel interessanter dan je vriend kwijt raken omdat je de vrienden van deze vriend aan het spammen bent.